انتخاب مناسب توالت بهداشتی به این دلیل مهم است که روش نادرست نشستن و توالت غیراستاندارد تأثیر زیادی بر دفع میکروبهای روده و مشکلات گوارشی دارد. این مشکلات بر سلامت روان انسان نیز بسیار تأثیرگذار هستند. دو نوع رایج توالت، توالت ایرانی و فرنگی است که هرکدام از آنها دارای برخی مزایا و معایب هستند. با توجه به این که یکی از سؤالات مهم اغلب افرادی که در حال خرید توالت هستند، این است که توالت ایرانی بخریم یا فرنگی؟ بر آن شدیم تا در این مقاله به بررسی مزایا و معایب توالت فرنگی و ایرانی بپردازیم. در ادامه با مسترماکان همراه باشید.
مزایای استفاده از توالت فرنگی
- اگرچه تخلیه ادرار در توالتهای فرنگی، زمان بیشتری را میطلبد، اما دفع ادرار در توالتهای فرنگی نسبت به توالتهای ایرانی راحتتر است.
- استفاده از توالتفرنگی فشار کمتری را به ناحیه کمر، لگن، ران و زانو وارد میکند.
- توالتفرنگی تأثیری زیادی در اعصاب کنترل مثانه و رحم دارد و مانع از شل شدن عضلات مقعد میشود.
- زنان بارداری که از توالتفرنگی برای تخلیه ادرار استفاده میکنند فشار کمتری را روی رحم خود احساس میکنند.
- پوشش سطح توالت فرنگی مانع از خروج گازها و بخارات سمی به خارج از محیط میشود.
- خطر ابتلا به آرتروز زانو در افرادی از توالت فرنگی استفاده میکنند کمتر است.
- استفاده از توالت فرنگی مانع از فشار روی عضلات روده بزرگ میشود که تاثیر زیادی در کاهش ابتلا به بیماریهای فتق، دیورتیکولیت و پرولاپس ارگانهای لگنی دارد.
مزایای استفاده از توالت ایرانی
- استفاده از توالت فرنگی مانع از خشکی اجابت مزاج شده و در پیشگیری سرطان و التهابات روده بسیار مؤثر است.
- در هنگام استفاده از توالتهای فرنگی، ماهیچههای ران به قسمت فراخ روده بزرگ (سیگموئید) فشار وارد میکنند و دفع ادرار راحتتر انجام میشود.
- تخلیه ادرار در توالتهایی ایرانی، در زمان کمتری نسبت توالتهای فرنگی انجام میشود.
- افرادی که از توالت ایرانی استفاده میکنند کمتر دچار بیماریهای یبوست، بواسیر، نفخ و… میشوند.
- نشست به حالت چمباتمه بر روی توالتهای ایرانی موجب تحریک مثانه و تخلیه ادرار در مدت زمان کوتاه میشود.
- در هنگام تخلیه ادرار در توالتهای ایرانی، پاها به سمت شکم کشیده شده و موجب نگهداری از احشای شکمی میشود که خطر ابتلا به بیماری فتق را کاهش میدهد.

مزایا و معایب توالت فرنگی و ایرانی
معایب استفاده از توالت فرنگی
- استفاده طولانی مدت از توالت فرنگی موجب ابتلا به بیماریهای روده و کلون میشود، در هنگام استفاده از توالت فرنگی نشستن فرد به گونهای است که قسمت بالای ران به شکم فشار نمیآورد و تخلیه به طور کامل و راحت انجام نمیگیرد.
- نشستن فرد در هنگام استفاده از توالت فرنگی به گونهای است که فشار زیادی به ایلئوسکال (دریچهای بین روده بزرگ و کوچک که در سمت راست شکم قرار دارد) وارد شده و دفع ادرار به سختی انجام میشود.
- یکی از راههای ابتلا به بیماری یبوست (یک نوع بیماری گوارشی است که در آن توده دفعی به راحتی دفع نمیشود)، استفاده مداوم از توالت فرنگی است.
- احتمال بروز بیماری تبخال تناسلی در بین کسانی که از توالت فرنگی استفاده میکنند زیاد است زیرا تبخال تناسلی از طریق تماس اندام تناسلی، تماس جنسی، حوله خیس و صندلی خیس توالت فرنگی منتقل میشود.
- امکان ابتلا به بیماریهای پوستی از قبیل: قارچ، کورک، دمل و تبخال در هنگام استفاده از توالت فرنگی عمومی زیاد است. بهتر است قبل از استفاده از توالت فرنگی عمومی، قسمت نشیمنگاه توالت تمیز شود.
- در مواردی فشار زیاد برای دفع ادرار موجب غش، سکته مغزی و بیماری بواسیر میشود.
معایب استفاده از توالت ایرانی
- با توجه به اینکه پوشش خاصی برای توالتهای ایرانی وجود ندارد، گازها و بخارات سمی پس از دفع ادرار به راحتی به محیط راه پیدا میکنند و خطرات جدی را برای پوست، مو و سلامت انسان ایجاد میکنند. گازهای سمی مانند: اسید اوریک و فسفریک که از ادرار خارج میشوند، تأثیر زیادی در ریزش مو و سلامت پوست انسان دارند.
- طبق گفته محمدعلی محسنی بندپی رئیس انجمن علمی فیزیوتراپی ایران، استفاده از توالتهای ایرانی موجب فشار بیش از حد به زانو میشود و سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری آرتروز را افزایش میدهد.
- استفاده طولانی مدت از توالتهای ایرانی تأثیر زیادی در درد مفاصل ران، زانو، کمر و… دارد. در هنگام استفاده از توالت فرنگی به دلیلی فشاری که به بدن وارد میشود خون به لگن، زانو یا ران نمیرسد و سبب درد مفاصل، گرفتی رگ و خواب رفتگی میشود که به مروز زمان آسیب جدی را برای تمامی ردههای سنی به همراه دارد.
نحوه صحیح نشستن در هنگام استفاده از توالت فرنگی
بر اساس یافتههای جدید محققان ژاپنی نشستن به حالت ۹۰ درجه در هنگام استفاده از توالت فرنگی، مشکلات خطر آفرینی را برای بدن ایجاد میکند. کسانی که قصد استفاده از توالت فرنگی را دارند، باید بدن خود را از حالت ۹۰درجه به حالت ۳۵ درجه تغییر دهند تا دفع ادرار راحتتر انجام بگیرد. حالت ۳۵ درجه همانند روش چمپاته زدن در توالتهای ایرانی باعث میشود با فشار بیشتر زانو به روده، تخلیه به طور کامل انجام بگیرد. همچنین استفاده از یک چهارپایه برای زیر پا، تاثیر زیادی در دفع ادرار دارد، زیرا بالا آوردن زانوها کمک خواهد کرد انسدادی که در حالت نشسته میان روده بزرگ و مقعد ایجاد میشود، از بین برود و تخلیه کامل رودهها آسانتر انجام شود.

مزایا و معایب توالت فرنگی و ایرانی
نحوه صحیح نشستن در هنگام استفاده از توالت ایرانی
بهترین روش برای تخلیه ادرار، روش چمپاته زدن است که موجب میشود دفع ادرار با فشار کمی انجام بگیرد. در این روش پاها به اندازه عرض لگن باز می شود و پس از خم شدن زانوها و ایجاد حالت چمپاته، دفع ادرار انجام میگیرد. افرادی که درد زانو و مفاصل دارند، باید وزن خود را به کف پا منتقل کنند تا فشار کمتری به زانو وارد شود.
نکات مهم در هنگام استفاده از توالت فرنگی و ایرانی
بهتر است در هنگام استفاده از توالت ایرانی، به نحوه صحیح نشستن دقت شود.
- از قرار دادن مسواک و انواع وسایل بهداشتی در نزدیکی توالت فرنگی خودداری شود، چرا که بخارات سمی خارج شده از توالت، باعث بروز بیماری میشود.
- طبق توصیه پزشکان، زنان باردار و کسانی که دچار آسیبدیدگی در ناحیه کمر و پا هستند، باید از توالت فرنگی برای دفع ادرار استفاده کنند.
- برای جلوگیری از خروج بخار و مواد سمی از توالت فرنگی، ابتدا باید درب آن بسته شود و سپس برای بهداشت و تمیزی بیشتر، سیفون کشیده شود.
- برای نظافت بیشتر و جلوگیری بیماریهای پوستی و مراقبتی، محل نشستن توالت فرنگی با مواد شوینده مناسب باید شسته شود.
- هنگام استفاده توالت فرنگی عمومی از دستمال کاغذی مخصوص نشیمنگاه استفاده شود.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی مزایا و معایب توالت فرنگی و ایرانی پرداختیم. استفاده از توالت فرنگی و ایرانی هر دو مضرات و فوایدی دارد. استفاده بلند مدت از توالتهای ایرانی میتواند به مفاصل پا و زانو آسیبهای جدی وارد کند و باعث ایجاد درد در کمر شود. البته استفاده زیاد از توالت فرنگی هم از نظر گوارشی و بهداشت پوست مضر است. یکی از راهکارهای کاهش عوارض توالت فرنگی و توالت ایرانی نحوه درست استفاده از آنها است.