برای تأمین آب گرم مصرفی منزل میتوان از پکیج و آبگرمکن استفاده کرد. برخی افراد بین خرید پکیج و آبگرمکن دچار تردید میشوند؛ با توجه به بودجه، مساحت و امکانات آپارتمان و انتظاراتی که از پکیج و آبگرمکن دارند؛ میتوانند یکی از آنها را برای خرید انتخاب کنند. آبگرمکن در انواع گازی، برقی، خورشیدی و هیبریدی تولید شده است که با توجه به مساحت محیط، سبک زندگی، سلیقه و بودجه و آب و هوای منطقه خود میتوان یک از انواع آبگرمکن را خریداری کرد. پکیجها نیز در انواع برقی، گازسوز، دوگانه سوز و گازوئیلی تولید میشود. پکیجها به صورت دیواری یا زمینی نصب میشوند. با توجه به تنوعی که در بین آبگرمکن ها و پکیجهای تولیدی وجود دارد؛ لازم است تا با معایب و مزایای هر کدام از اینها آشنا شد تا بتوان راحتتر در هنگام خرید تصمیم گیری کرد. در این مقاله به بررسی مزایا و معایب پکیج و آبگرمکن میپردازیم. در ادامه با مستر ماکان همراه باشید.
پکیج چه مزیتهایی برای مصرف کننده دارد؟
اکثر افرادی که تصمیم به خرید پکیج میگیرند؛ میدانند که پکیج فقط آب گرم مصرفی آنها را تأمین نمیکند بلکه میتواند هوای گرم و مطبوع را در محیط فراهم سازد. پکیج نسبت به سیستمهای مرکزی موتورخانه و آبگرمکن ها مزیتهای زیادی دارد که عبارتند از:
- هزینه اجرا، راه اندازی و تعمیرات پکیج بسیار کمتر از راه اندازی سیستم مرکزی یا موتورخانه است.
- بازدهی پکیج چند برابر بازدهی سیستم مرکزی است.
- پکیج با مصرف میزان کمی انرژی میتواند علاوه بر تأمین آب گرم مصرفی، دمای محیط را نیز به حد تعادل برساند.
- اگر برای فضایی که قرار است پکیج در آن نصب شود؛ سیستم فن کویل یا کویل داکت طراحی شده باشد به راحتی میتوان در زمستانها هوای محیط را گرم و در تابستانها هوای محیط را خنک و مطبوع کرد.
- سنسورهای متعددی چون سنسور کنترل کننده دمای آب، سنسور نشان دهنده میزان آبگرم مصرفی، سنسور حد دود و سنسور حرارتی به راحتی روی پکیج قابلیت نصب دارد.
- امنیت پکیج به دلیل وجود سنسورها بسیار بالا است.
- پکیجها بهگونهای طراحی شدهاند که امکان هدر رفت آب در آنها وجود نداشته باشد.
- با نصب پکیج میتوان واحدهای آپارتمانی را از نظر گرمایش از یکدیگر مستقل کرد یعنی پکیج میتواند به صورت همزمان آب گرم مصرفی و آب گرم شوفاژهای یک واحد آپارتمانی را به صورت مستقل از سایر واحدها تأمین کند.
- پکیج میتواند در خانههای ویلایی نیز نصب شود و گرمایش آنها را تأمین کند.
- برای نصب پکیج هیچ نیازی به لولهکشیهای گسترده وجود ندارد.
- پکیجها در یک فضای کم همانند یک کابینت دیواری یا زمینی نصب شده و با بالاترین راندمان عملکرد خود را نشان میدهند.

مزایا و معایب پکیج و آبگرمکن
معایب پکیج چیست؟
باوجود تمام مزیتهایی که پکیج دارد همانند سایر تجهیزات گرمایشی ممکن است دارای معایبی نیز باشد. برخی از معایب پکیج عبارتند از:
- نصب پکیج رطوبت و اکسیژن هوا را در محل نصب کاهش میدهد. به همین دلیل توصیه میشود در صورتی که کودک خردسال یا سالمند در خانه دارید؛ پکیج را در محلی مانند تراس خانه نصب کنید.
- اگر پکیج را در تراس نصب کردید؛ دقت کنید که محلی برای لانه پرندگان نباشد زیرا علاوه بر این که میتواند باعث مرگ پرندگان شود محیط تراس را آلوده میکند.
- در صورتی که فشار آب ساختمان کم یا زیاد شود میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد پکیج شود.
- در صورتی که دودکش خروجی نشت پیدا کند میتواند بسیار خطرناک باشد؛ به همین سبب باید مرتباً وضعیت دودکش خروجی چک شود.
- در هنگام نصب پکیج باید دقت کنید که شیر پرکن کاملاً بسته شده و به طور کامل آب بندی شود؛ در غیر این صورت میتواند مشکلات زیادی را به بار آورد.
- زمانی که پکیج خراب میشود ممکن است از شیر اطمینان پکیج آب اضافی به مقدار زیادی تخلیه شود این امر میتواند مشکلات زیادی را چون افزایش خطر برق گرفتگی ایجاد کند.
با توجه به اینکه مزایای پکیج نسبت به معایب آن بیشتر است ممکن است تصمیم به خرید پکیج بگیرید؛ به این نکته دقت داشته باشید که پکیج نیاز به مراقبت و دقت در نصب دارد؛ در صورتی که این نکات را رعایت میکنید میتوانید از مزیتهای پکیج بهرهمند شده و از گرمایش مطبوع آن لذت ببرید.
مزایا و معایب آبگرمکن چیست؟
آبگرمکن ها در انواع مخزن دار و بدون مخزن، دیواری و ایستاده تولید میشوند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب انواع آبگرمکن میپردازیم:
- آبگرمکن های برقی یا خورشیدی مانند آبگرمکن های گازی آلایندهای وارد محیط زیست نمیکنند؛ در نتیجه این آبگرمکن ها میتوانند برای حامیان محیط زیست گزینه مناسبی باشند اما از طرفی مصرف برق آبگرمکن های برقی بسیار بالا است به همین دلیل استفاده از آبگرمکن های گازی در ایران متداولتر است.
- هزینه نصب و راه اندازی آبگرمکن های خورشیدی بسیار بالا است اما از نظر مصرف انرژی این آبگرمکن ها بهصرفهترین آبگرمکن هستند.
- آبگرمکن فقط میتواند آب مصرفی خانوارها را گرم کند و هیچ توانایی برای گرمایش محیط یا متعادل سازی محیط از نظر هوا و دما ندارد.
- هزینه نصب و خرید پکیج بیشتر از آبگرمکن است اما از طرفی با خرید پکیج نیاز به خرید وسایل گرمایشی و سرمایشی مانند بخاری و کولر ندارید.
- از نظر میزان مصرف انرژی پکیجها انرژی کمتری مصرف میکنند و راندمان بالاتری نیز دارند.
- در مناطقی که برق به صورت مکرر قطع میشود استفاده از آبگرمکن میتواند گزینه مناسبتری باشد.
- پکیج نسبت به آبگرمکن نیاز بیشتری به سرویس کردنهای دورهای دارد زیرا بیشتر دچار رسوب میشود.
- با استفاده از پکیج بهتر میتوان دمای آب را کنترل کرد.
- آبگرمکن هایی که بدون مخزن هستند؛ هدر رفت آب در آن زیاد مشاهده میشود زیرا به محض باز کردن شیر، آب گرم نمیشود و مقداری از آن هدر میرود. در حالی که این مشکل در آبگرمکن های مخزن دار مشاهده نمیشود.
- اگر آبگرمکن از نوع بدون مخزن باشد افراد در انجام فعالیتها دچار محدودیت میشوند بهعنوانمثال نمیتوان به صورت همزمان چند کار را انجام داد؛ مثلاً اگر از اعضای خانواده کسی حمام باشد دیگر نمیتوان شستشوی ظروف را انجام داد.

مزایا و معایب پکیج و آبگرمکن
نتیجه گیری
پکیج و آبگرمکن رایجترین وسایل تأمین آب گرم مصرفی خانوارها هستند. پکیج نسبت به سیستم مرکزی مزیتهای بسیاری دارد؛ پکیج مناسبترین گزینه برای خانههای آپارتمانی است زیرا گرمایش هر واحد را از سایر واحدها مستقل میکند. هزینه راه اندازی پکیج نسبت به آبگرمکن بیشتر است اما از نظر مصرف انرژی بهصرفهتر بوده و راندمان بالاتری نیز دارد. با توجه به آب و هوای محل زندگی، بودجه و امکانات منزل میتوان نسبت به خرید هریک از آنها اقدام کرد.